lördag, maj 31, 2008

Studenten!


Vilken dag!
I onsdags sov J här, jag var fruktansvärt nervös och kunde inte sova. Varför är man nervös dan innan studenten? Jag oroade mig för allt, att jag skulle snubbla på utspringet, få oväntat låga betyg eller lyckas förstöra klänningen, SOM BLEV FIXAD!

Ja kära vänner. Jag gick till min sömmerska och nästan grät. Fast hon absolut inte hade tid med det (hon hade en brud nästa dag) och jag sa att "jag tar studenten imorn och vet inte vad jag ska göra". På fyra timmar fixade denna fantastiska människa hela klänningen och allt. Det var komplicerat arbete, min sykunniga mamma trodde inte att det skulle gå att ordna. Och vad tog hon? Femtio kronor.. ska gå dit med blomma och kort när jag kommer från Js mormor!

Ja i allafall, vaknade inte så utvilad den morgonen (studentdagen) duschade, gjorde mig iordning. Hade lite ont i halsen också. Sen begav jag mig till skolan. Väl där champagnefrukost med underbara klassen, sen in i klassrummet. Få genomgång om vad som skulle hända under dan. Därefter var det sportsalen, vi sjöng idas sommarvisa, studentsången. Skolan delade ut sitt eget stipendium, en elev i varje klass (grattis A - det förtjänade du!) sen höll rektorn ett tal. Det satt en jobbig klass bakom oss och blåste i höga visselpipor.. Sen gick vi till klassrummet, skrev i varandras mössor och därefter var det skollunch! När vi satt där och åt skulle stipendium delas ut. Representanten från advokatfirman gick fram och sa i mikrofonen "Vi har nu ett stipendie att dela ut, de andra två har redan tilldelats det. Vi vill be Ebba från TA3 att komma upp på scenen". Det kändes inte verkligt, inte alls. Hundratals studenter satt och applåderade (mig!) och min älskade klass började skrika "ebba ebba". Jag vågade inte titta ¨på någon för tårarna var i ögonen, nere från scenen sa min lärare att vi skulle gå ut och ta kort, väl utanför matsalen började jag lipa. Det var lite pinsamt. Rektorn klappade mig på ryggen och sa att "det var fina betyg du hade, de måste du ha kämpat för" och sedan kom de två andra stipendiaterna. Vi tog kort utomhus och sen gick jag in och gulliga klassen gratulerade.

Detta stipendiet är alltså ett stipendie som riktar sig mot juridikstuderande, jag måste påbörja studier inom juridik det närmsta året för att få det, dt är på 10 000 kr. Pengarna betyder inte mycket, det är sommarnotarieplatsen som gjorde att jag blev intresserad. Efter tre år på juridikprogrammet får man nämligen en plats över sommaren på den byrån. Så häftigt!

Därefter var det klassrummet och få betyg. Sen så laddade vi upp för utspringet. Vi stod och höll om varandra, sjöng interna klassvisor och var nervösa. Sen skrek vår lärare i megafonen att TA3 skulle ut, vi sprang upp på scenen, stod och hoppade ett tag och därefter ut i havet av tusentals människor för att försöka hitta familj. Letade länge innan min moster fick tag på mig. Sen de andra, fick tusen blommor runt halsen, kort togs och jag letade efter grabbarna. De hittade oss så småningom, visade mamma pappa och släkten stipendiet, de blev jätteglada. Sen åkte jag, H, H och L in till stan för att cykla när resten av klassen åkte flak. Vi hade bränt ett bra blandband och cyklade runt ett tag, sen cyklade jag hem (fick antal grattis på vägen) och väl hemma till studentmottagningen var mina vänner här och släkt. Jättegod buffé, champagne och glädje. Fick fina studentpresenter, en bärbar dator och datorväska, ett arvegodssmycke, massa blommor, pengar och presentkort. Mycket trevligt, sen drog mina vänner vidare till annan vän och jag var kvar, H och L dök upp och det var trevligt. Sen åkte vi till H innan studentfesten. Jag drack mycket vin och vi gav oss av till festen.

Alla var där, vi dansade till klockan två sen stängde det och jag var så trött. Sov hos J och vaknade upp igår med jordens värsta bakfylla. Låångsam dag, gick en promenad med J, tänkte en hel del. Min syster hade vart med dagen innan, också på studentfesten (Hon har ju inte varit på en sån innan) och hon gick hem med L av alla människor. Det kändes inte bra, och jag var riktigt arg hela dagen. Min syster kom in till mig sent igårkväll och sa att hon och L inte gjort det (det visste jag redan) men att de "pratar och haft det mysigt och att hon inte tänkte sluta träffa L"(fast det var första gången dom sågs). Jag må vara självisk, men jag vill inte ha samma umgänge som min syster, och min syster kan vara hemskt charmig, tittar alla djupt in i ögonen, är småexentrisk och rolig. Kunde inte somna, fick ett sms från L, han ville prata. Vi gick en promenad, han bad om ursäkt och sa att vi är ju nära vänner och han skulle aldrig sätta det på spel. Jag frågade om han tänkte börja hänga med min syster. Det tänkte han inte. Det känns bra.

Ibland är det som om jag är den gråa versionen av mig och min syster. All blir liksom "Hänförda" av henne. Men dom har inte växt upp med henne, jag älskar henne osv men jag vill ändå ha mina kompisar (här skulle min syster säga något om att "Ebba man kan inte ÄGA en annan människa". L och jag pratade lite till innan han tog sista vagnen hem, jag gick hem och la mig. Vaknade idag, förkyld :( Klockan 17 åker jag och J tåg till Överkalix. Framme om ett dygn. Ska bli så roligt!

Jag är så glad över stipendiet, jag kan inte riktigt förstå det faktiskt..! De andra två som fick det gick jurídikinriktningen på vår skola, man får det också om man har betyg som skulle kvalificera sig. Jag hade 18.83 i snitt! Tufft..! Jag är så himla glad och det känns så roligt att dom tror på¨mig, att jag har potential!

tisdag, maj 27, 2008

Så ledsen.

ÅÅÅÅH!
Jag är så ledsen!

Jag har ju köpt jordens finaste studentklänning. Original femtiotal, satt som ett smäck. Och jag skulle ha att tvätta skönheten idag. Den ska tvättas max 30 vittvätt. Jag vred till 60. Vet inte vad jag tänkte på. Tog ut den. Panikade när jag kom på. Tänkte att den kanske hade krympt. Drog på mig den, satt Ok, förutom lite som gått sönder här och var. Skulle prova boleron som hörde till. Ritsch lät det när hela sidan gick sönder. Å nej å nej. Skört tyg. Vad ska jag göra? massa sömmar förstörda, jag kan inte sy. Chansen är minimal att sömmerskan kan fixa allt på en dag. Helvete!

Lycka.

Nu är jag nitton. Och jag är inte gammal "inte gammal inte gammal inte gammal"-mantrat. Varför kommer den här ålderskrisen nu? är det inte i typ.. 40-årsåldern den ska slå till? Hmm..

Hade det trevligt igår. Vaknade halv sex och vände mig mot J sömndrucket. Han låg och log åt mig.! Han som alltid sover till elva.. Så sa han grattis älskling och sen somnade jag om. Halv sju kom hela familjen och sjöng (inklusive J som då smygit upp). Jag fick fina syrener, en bok och ett USB-stick. Jag har önskat mig en bärbar dator till studenten. Vet ju inte om jag får en och blir likaglad ändå men ifall att så kommer ju minnepinnen till användning ;).

Sen födelsedagsfrukost, umgänge med J på förmiddagen. Sedan gick vi och köpte glass (jag åt den nya b&J-glassen. Den var sådär. Mastig, halvgod. Inte värd sina 26 kr i allafall. Sen åkte jag till skolan och där fikade vi chokladbollar, kakor och frukt. Tittade på några som redovisade projektarbeten. Gullade med klassen (som sjöng för mig). Sen åkte jag hem och gick till stan där jag kollade lite klänningar (jag ska köpa en i present till mig själv att ha på studentfesten. någon billig på HM. Fastnade för en marimekkoklänning som jag la undan). Sen gick jag till Linnégatan och åt sushi med J, det var mysigt. Fick en present av honom som jag blev jätteglad över. Desperate Housewifes(första säsongen)-boxen. Glädje! (Han känner sin flickvän han). Sen gick vi och rökte vattenpipa på ett café och hade det mysigt. Sen gick jag hemåt. Oj vad jag älskar den karln!

Väl hemma tittade jag på två avsnitt av hemmafruarna:) och åt frukt och choklad. Sen knoppade jag. har precis ätit frukost och ska bege mig till stan och inhandla klänning och ett par studentskor till min chica 50-talsklänning jag har på utspringet/skivan. Herregud. I övermorgon.

Sen ska jag hem till L med H och vi ska spela över låtar från CD till band. VI ska ju inte åka flak utan cykla (särarter som vi är) så vi behöver en massa bra musik!<3

Igår anmälde jag mig till spanien. 13 veckor. Vi firar jul där!


Utmaningen av lilla Anna (om hon menade mig) :

Tre namn jag går under:
- Ebba
- Ebsinthe
- Gosepaj (gissa vem).

Tre saker som skrämmer mig
- katter ´(ja jag vet)
- framtiden
- Att någon jag känner ska dö

Tre saker jag har på mig
- mysbyxor
- sockar med kossor på
- en urtvättad t-shirt

Tre sanningar
- allt löser sig
- man måste ta hand om sig själv innan man tar hand om någon annan (som på flyget)
- Kärlek gör en lycklig

Tre saker jag verkligen vill ha
- bättre spanskakunskaper
- J - länge till.
- att min älskade vän mår bra.

(Nu har kanske alla redan fått detta. Men Umma och felicitass utmanar jag).

Kärlek! Jag är lycklig!

söndag, maj 25, 2008

ålderspaniken slår till.


BROMSA TIDEN!

Jag har en fruktansvärd åldersnoja. På riktigt! När jag fyllde 18 hade jag ett oändligt år på mig, jag var ung. Imorgon blir jag 19 och det är gammalt, eller det känns gammalt just nu! Usch, jag har ju inte ens flyttat hemifrån..! När jag var 16 var det tusen saker jag skulle göra innan 19. qué? flyttat hemifrån var prio.

En annan sak, dagen jag väntat på ¨ända sen jag började högstadiet är här om fyra dagar, på torsdag lämnar jag institutionen "skolan" för gott (äh universitetet omnämns kortochgott "universitetet").

I veckan: ska ju till spanien i höst. Vill läsa juridik redan i vår, helst i göteborg. Gick in och kollade på göteborgsuniversitets hemsida. Tydligen så tar de bara in folk på hösten. Det gör inte de andra universiteten. Ska jag flytta? alldeles ensam till en ny stad? Ifrån J och älskade göteborg? Kanske. Men var? hur ska jag få lägenhet/boende? Hummhumm. Först hösten i allafall!.

Nu ska jag städa. Och nojja ner tusen bitar, herregud jag FÅR JU INTE GÅ PÅ SYSTEMET ENS - (då kan man inte vara gammal?)

tisdag, maj 20, 2008

bu eller bä


Bal i söndags. Jag kände mig ganska tjusig med min guldiga klänning, kanske postar ett inlägg med bild (fast J är med på bilden och han vill nog inte synas såhär, så då får jag klippa bort honom. eller sudda ansiktet eller något). Vi åkte dit, stod i kö i tusen år med hela klassen och skolan och frös. (Alla var så fina!) nästan konstigt att se alla uppklädda på det viset. Sen förrätt, vitt vin till, sen huvudrätt (lite potatisgratäng var det vegosarna fick). och ett till glas vin. Sen kaffe och en bit choklad och dans. Dansade jättemycket i mina höga skor. (Inte skönt) men roligt. Vi åkte hem ganska tidigt, strax efter halv två. DÅ hade jag jätteont i fötterna och sen sov vi, den morgonen var inte rolig. Jag drixk

jag var hemma från skolan igår. Imorse hade jag nationella muntligt i spanska. Vill verkligen ha VG i kursen och tycker jag förtjänar det, gjorde ju mvg på skriftliga och vg på läsdelen och vg- och G+ på lite andra saker under terminen. Humm, men det är nog på gränsen. Mejlade med läraren och frågade, men hon tyckte inte det var seriöst att skriva mitt slutbetyg via mejl så jag får veta på torsdag. Idag har jag skickat in min sista recension i Litteraturkursen, Den kursen har verkligen varit så bra för mig, fyra stora klassiker lästa i vår och jag ångrar mig inte en sekund. Lite allmänbildning för mig. "Det går an" borde vara obligatorisk läsning för alla människor.. (Kan jag sturskt säga bara för att jag råkar ha läst den ;)

Ikväll ska jag på tårtkalas hos M som fyller 19, trevligt! Ska ta med mig lite blommor tänkte jag.

Annars fyller H år på lördag, och jag på måndag. Nästa torsdag student. Och jag försöker fatta det ofattbara att jag inte kan göra bu eller bä eller något för mina betyg nu eftersom de sätts imorn??
herregud.

söndag, maj 18, 2008

göteborgsvarvet och bal!


Igår var en galen dag, fredagens föreställning gick bra, de andra gick ut efteråt men jag körde hem. Var riktigt trött och ville ha sömn. Dessutom skulle jag skjutsa min storasyster.

Igår vaknade jag lite smånervös. Åt största frukosten på typ ett år med mamma. (så gott!), sen körde jag till Frölundaborg. Ställde bilen en bit ifrån, gick och hämtade chip med nummerlapp. Sen åkte jag till J. Åt igen, fast att jag inte var hungrig. Men energin behövdes senare tror jag. Sen gick jag runt hemma hos honom en stund innan vi gick till startområdet. Galet mycket folk! Sen cyklade J iväg när jag hittade min star´tgrupp. Stod och stretchade lite, tog det ganska lugnt. Sen kom tiden då vi började röra oss mot startfållan. Började bli riktigt nervös, för vad? att bli nertrampad. Var relativt kort mot alla långa män som gick kring mig. Sen passerade jag startlinjen och visste att chiptiden började räknas. Usch, första 1-2 kilometrarna fick man nästan gå. Det var så fruktansvärt trångt och alla ville framåt, tusentals människor som fick röra sig i snigelfart.

Sen kom det loss lite. Hade ingen klar strategi precis. När jag passerade slottskogen så hörde jag J som skrek "EBBAA!" och vinkade och såg glad ut. Min älskling. Sen över älvsborgsbron. Blev skittungt, motvind och uppför och jag sackade efter, över där, älvstranden massa människor i vimlet såg jag mamma, pappa, lillebror plus pappas gubbkompis. Dom hejjade, det var roligt! Sen kändes det Okej för jag tänkte att "efter götaälvbron är det en bit kaka" (piece of cake alltså). Det var okej, sen vid avenyn mådde jag illa. Hade ätit ganska tätt inpå och dessutom haft håll hela vägen. Försökte springa om seggubbar som tog plats och det gick väl sådär. Tittade efter vän med familj som har som tradition att se varvet på avenyn varje år. Men icke! Varvade götaplatsen, ner igen. Upp vid vasa. Mådde ännu mer illa. Kändes som maten jag ätit satt i halsen. Tog massa vattenmuggar och hällde över mig (fick konstiga blickar men ack så skönt det var!). Sen upp utefter botaniska och äntligen. 1 kilometer kvar. Upp för backen och jag började känna att nu är det nära! Sista 200 metrarna inne på slottskogsvallen kutade jag järnet. Väl inne skrek jag rätt ut "jag kommer svimma". Det svartnade för ögonen nästan, eller mer lock för öronen kanske. Tror mest jag var överväldigad. Kom en personal med vatten och sockertablett. Det kändes bättre. Var lugn och glad. Ut, hämta en massa choklad, bananer etc. Mötte J och hans mor. Tiden var bättre än väntat, under 1h och 50 minuter iaf (kanske 1.48 eller så).

Sen duscha, ta på sig scenkläder, käka käka käka i farten, köra H och D med till teatern (publik). Spelade kanske sista föreställningen någonsin med DP. Jag har så roligt på scen. Jag och H gör en scen som heter "heliga skrifter" där vi kritiserar religioner något i stil med "jag fann en anledning för alla era heliga skrifter, en funktion utan fara för mänskligheten. Så många har blivit skjutna för att de var alltför inspirerade av dessa skrifter man trodde var heliga". osv. Fin text (den är en översättning av en fransk musikers text som snurrar i bakgrunden när vi spelar). Vi klär även av oss i underkläder på scen, bjuder på bullar i pausen och kastar barbiedockor. Den är gravt bra!. Efteråt körde jag hem, åt en massa och somnade gott. Nu på morgonen har jag handlat. Det är bal idag..!

fredag, maj 16, 2008

nationella prov


Hade skrivit ett riktigt l¨ngt inlägg igår som raderades.. Menmen.

Har nu haft genrep i måndags, gick inte så bra. I onsdags hade vi premiär. Stående ovationer till pjäsen som bara vi har gjort. 9 duktiga tjejor som har improviserat fram en timmas spel. Jag är aldrig rädd längre, för tre år sedan hade jag vägrat sitta mitt på en sen och skrikit så högt jag kunde. Igår hade vi föreställning, det gick också bra. Ikväll är det en föreställning och på lördag är det en föreställning. Imorgon alltså. Det är även dagen då jag springer göteborgsvarvet. Det ska bli kul! Långsamt men kul.

Igår blev jag med lugg igen. Återkommer till det typ med ett 2-3årsintervall (minus åren med tuppkam och rakat huvud förstås.) Kändes okej, fast det syns nästan ingen skillnad.

Annars så har jag haft nationella prov i spanskan. I tisdags läsförståelse och "egen text". I den skulle man ha med "minst tio av följande ämnen" (som det stod på spanska över en rad med Elva ämnen. Trodde jag läst fel och tillkallade lärare, men jodå: tio saker. Framtidsdrömmar, åsikter, kärlek, barndom, integration, politik, studier var det jag skrev om (plus lite till). Det var en massa tomma sidor och jag antog att man var tvungen att fylla dem.. Så jag gjorde det. Säkert fem eller sex sidor text. Så igår fick vi resultatet på det och jag fick mvg i skrivdelen (jag som aldrig fått mvg i spanskagrejer) och vg i läsdelen. Igår hade vi hörförståelse och det gick dåligt, får väl g. Och sen har vi muntligt på tisdag.(hoppas på vg iaf)

Har också sökt stipendie i veckan. Skulle verkligen bli så stolt om jag fick det eftersom det är något jag brinner för (juridik) och stödjervad stipendiet står för - mångfald.

Annars, på söndag. Bal. Det kommer nog bli roligt.!

måndag, maj 12, 2008

repetitioner


Ja nu är äntligen alla föreställningar med skolan klara. I veckan så spelar jag med den fria teatergruppen. Idag genrep, onsdag premiär. Föreställning också torsdag fredag lördag. Lördag springer jag varvet på en sjukt dålig tid (eftersom jag vart så förkyld det senaste och inte tränat) sen direkt till sista föreställningen. Söndag bal. Imorn bitti nationella prov i spanska, torsdag också. Vill vara KLAR med skola nu.

Mensen är sen med tre veckor nästan och jag är inte gravid. Antagligen stress. Kombinerat med en viktuppgång som jag inte vet vad den beror på eftersom jag har betett mig som jag gjort de senaste månaderna. Skumt. Det jämnar ut sig hoppas jag eftersom mina kläder sitter för tajt nu. Inte roligt.

Helgen då, vi hade massa repetitioner från 9-16 i lördags, sedan åkte jag hem, bytte om. Åkte till Ks lilla båt (som ligger vid operan). Parmiddag skulle det vara. Av den oskyldiga sorten då jag och J skulle hem tidigt. Det blev inte så. Fyra halvvuxna människor lekte vuxna över finmat och FEM flaskor vin (??). Men jag drack nog minst. Sen skulle alla sova där och jag gick till jobbet(!) städade i typ 2.5 timmar, sen hem och åt frukost, sedan till teatern för repetition mellan 09.00-19.00. Så jag dygnade. Var så trött att jag grät igår när jag skulle hem. Hem, käkade god pasta med sås och choklad och sen knoppade jag. Sov längre än vanligt, åt sen frukost och nu till H för bullbak och film (trots det fina vädret).

Måste plugga spanska.
Måste plugga spanska.
Ändå låter jag bli(!)

lördag, maj 03, 2008

En vecka så dan.


Usch jag irriterar mig! På en enda sak. Allt är bra, förkylningen är över och pollenallergin är ok för tillfället (fått recept- tack!) men min cykel är helt störd. Låt den komma nu! Mer än en vecka över tiden och den dröjer.

Igår var J här, vi åt lax, potatis, sås och en massa glass. (vaniljkola mums!) och tittade på "upp till kamp" - den där skitbra serien om klasskamp och människor på 60/70-talet ni minns? Sverrir Gudnasson är så bra! Sen somnade vi innan tolv och han sover fortfarande. Klockan är elva..

Åt sushi med H, H och S igår också. Det va länge sen, så jag fick mitt behov någorlunda tillfredställt. Sen gick vi till H för Te och prat. På vägen gick vi in i en teaffär som firade 10årsjubileum så vi fick gratis finchokladpralin. Och kaffe.

Sen gick jag förbi myrorna på vägen hem, köpte en jeanskjol för 40 pix. Jag ska sluta köpa saker nu för det håller inte med min hutlöst dåliga ekonomi.

Idag ska vi nog bruncha hos H, sen vara där över dan, pipa lite kanske, käka middag. Träffa andra H.