tisdag, oktober 28, 2008

En månad till nästa tenta.

Idag hade vi praktikerbesök. Var på en advokatbyrå (min grupp, fem personer) och pratade om jämställdhet, eller vi frågade om jämställdhetspolicyr osv. Självklart hade de både jämställdhetspolicy, mångfaldspolicy, föräldrapolicy, policy för att motverka sexuella trakasserier. Som alla advokatbyråer i hela landet. Så frågade vi om fördelningen kvinnor/män. Det var 50/50. Och det är ju bra, bland delägarna var det 17 män/2 kvinnor. Fast det beror väl på att delägarna är äldre och förr såg inte situationen ut så att det var tjejer som dominerade juristutbildningen. Som det tydligen är nu. Undrar vilka delägarna är om tjugo år på alla byråer. Jag väntar med nyfikenhet..!

Sedan gick jag till skolan för att läsa. Trodde jag. Läsesalen, med flera hundra platser var belamrad. Lägg märke till; belamrad - inte full. För människor "markerar" platser. Ibland hela dagar, med väskor, jackor, skolgrejer. Då är platsen tagen och man kan inte sätta sig där. Så kan det se ut, en rad med fyra platser, varav EN plats är "upptagen på riktigt" då någon sitter där. I-landsproblem? Javisst, i hög grad.. Jag tycker det är helt okej att lämna grejer för att gå och käka lunch. Äta bör man, annars dör man - och sin dyrbara plats i läsesalen vill man icke bli av med, inte heller jag. Men där går gränsen. Inte låta grejer ligga från 8-15 för att sedan sätta sig en halvtimma eller så.

Så såg det ut, klockan var inte ens halvtolv och det var belamrat. Jag gick vidare till KTB (KursOchTidningsBiblioteket tvärs över gatan) för att prova lyckan i deras Fem Läsesalar. Alla var fulla där med. Så vandrade jag runt planlöst och undrade hur sjutton jag skulle finna ro och tystnad att läsa. Gick ut i trappen för att gå till fjärde våningen. Fastnade halvvägs (nej inte bokstavligen FASTNADE) i ett fönster. Jag satte mig på en fönsterbänk, kall marmor, inte så bred. Lutade mig mot en obekväm fönsterkarm. Satt så i nära tre timmar. Fick läst.. 25 sidor :S Sen fick jag i mig sen lunch, satte mig i en korridor i skolan en stund och försökte lite till. Gick hem vid fem.

Nu är jag redan stressad över nästa tenta. En månad kvar.

måndag, oktober 27, 2008

En måndag i läsesalen

Nya tag - det hjälper inte att gå och deppa, allt blir bara värre då. Idag så var jag stressad. Kom till skolan tio över nio (tur där med akademiska kvarten tänkte jag) för att mötas av en tom entré. Jaha? Vi är 250 jurister, så det är liksom aldrig tomt där vi ska vara fem minuter innan föreläsning. Så gick jag närmare dörren till salen och såg lappen där det stod att läraren var sjuk och vi började med nästa föreläsning 11.15.. Likabra, så jag kom iväg till skolan. Satt i läsesalen två timmar och läste i civilrätts-boken. Den är ingen bok att njuta av precis.. hehe, men förhoppningsvis lär den mig något. Därefter föreläsning två timmar, lunch (som jag drog ut på i över en timme.. behövde sällskapet), sen köpte jag två tunna böcker för 350 pix - obligatorisk litteratur.. Jag tog mig i kragen och satte mig i läsesalen 3 timmar till nästan. Sen drack jag kaffe, åt mellanmål och gick hem. Kändes ändå ganska bra att jag fick läst så mycket idag. Blir upprepning på det imorgon. Väl hemma hade dom väntat med middagen för min skull. Gullfamiljen, kyckling i ugn, med ugnsrostade rotfrukter och sallad. så gott! Slötittade på "livet i fagervik". Den är ganska trevlig tycker jag.

Imorgon ska jag på praktikerbesök med min nya grupp. Vi ska till en advokatfirma och fråga om jämställdhetsgrejer och sen ska vi prata om det på onsdag inför klassen. Det är intressant, trot många har fina "jämställdhetsplaner" osv <(fina förpackningar men tomt innehåll). Man har ju hört om den skeva fördelningen, trots att merparten av alla som examineras är kvinnor.. Men kanske svänger nu när gubbarna blir pensiosar..?

Nåja. Nu ska jag sova gott. Om jag somnar.

söndag, oktober 26, 2008

Ledsen


Jag är ledsen. Idag är jag jätteledsen. Utan anledning. Jag känner mig jättenere.
Tentan gick som sagt helt fel. Det är inget som jag bara "Inbillar mig", det är inte gymnasiet det här, när man går och oroar sig över att man "kanske bara får VG på provet". Nej, det här är en tenta som jag blir sjukt glad bara jag får godkänt på. Det är inte en chans att det blir "BA" (näst högsta juristbetyget). Utan jag kanske kuggas och får köra omtenta.

Sen känns det ledsamt att jag under sommaren och hösten växt ur mina kläder. Det ÄR jobbigt, men jag är numera ganska medelsvensson - har varken lust eller tid eller energi att svälta. Och skulle aldrig få för mig att så göra. Det får ta den tid det tar, fast det tråkiga är att jag inte ens orkar äta nyttigt. Jag bara soffar till mig totalt.

Jag träffar itne mina vänner så ofta längre, jag börjar deppa ihop själv. Känner mig gammal, sliten. Slut.

fredag, oktober 24, 2008

Tentan gick inget bra.

Klockan nio imorse satt jag med ett häfte framför mig i en tentasal, stor som en fotbollsplan, med 249 andra juriststuderande, och en massa annat folk som skulle tenta. Första frågan tog en timme, vi hade fyra timmar på oss, sex stora frågor.
Jag fick tidsbrist
Det blev panik
Inga slutsatser, eftersom jag fick hoppa fram hela tiden till nästa fråga, fram och tillbaka. I mån av tid.Det var hemskt.

Och när det var över grät jag hela vägen hem.
Och ringde min mamma
Och kände mig som femton, när man blir sådär ledsen och förtvivlad för man vill så gärna
Och jag vet att jag vill plugga det här, för det är kul.
Jag får lära mig att studera effektivare,
i värsta fall blir det omtenta. Och det är väl inte hela världen.
några "högsta betyg" är det inte fråga om här. Om jag blir godkänd blir jag överlycklig, men det är tvektsamt.

Man får resa sig och gå vidare.
Det var tentafest idag. Jag sa innan att jag skulle gå om det kändes okej, men det är inte alls rätt för mig idag. Blev hemmakväll med mamma och pappa. Vi åt fisk, sås och potatis, massa äppelpaj med grädde. Kändes bättre än en snefylla hade gjort.

Nu ska jag sova. Och kanske försöka slappna av.

torsdag, oktober 23, 2008

Tenta imorn.

Jag är så fruktansvärt nervös att jag håller på att gå i bitar. Har stressätit choklad och druckit över tio koppar kaffe idag, paralellt med att försöka nöta in. Det går inte att nöta dagen innan. FUnkar inte alls.

Det känns som om jag INTE KAN NÅGOT.
Men jag VET att jag kan. Jag har pluggat.
Men kunde gjort mer.

Det får gå som det går, blir glad över godkänt, om jag lyckas med det.
Nu ska jag ta en sömntablett (fick av mamma)
Sov inget inatt. Nåra timmar, med hemska mardrömmar. Om tentor.
Hur ska det gå??

onsdag, oktober 22, 2008

tentatentatenta.


Ja, jag gick upp tidigt imorse. Har studerat flitigt ett tag nu. Det värsta är, att ju mer man läser och gör instuderingsfrågor och övar, desto mer kommer man på att man inte kan..!

Man måste nöta nöta nöta in saker och det kanske är lite sent för mig. Men oj vad jag anstränger mig! Så jag hoppas det ger utdelning. Efter lunch ska jag bege mig till skolan och sitta med några andra ett tag. Sedan ska jag sitta själv. Ska satsa på att få gå hem innan åtta. Det som är värst är plugghetsen tror jag. När andra berättar hur mycket de läst, hur mycket de pluggar eller hur mycket de kan (utan att skryta utan mer när de förklarar saker). En kille jag satt och pluggade med igår sa att han suttit från öppning till stängning på universitetsbiblioteket i förrgår. Det öppnar sju på morgonen. Och stänger tio på (nästan) natten (för mig iaf)...

Men detta ska jag klara ska jag klara ska jag klara..

tisdag, oktober 21, 2008

Kanske dags igen.

Nu ska jag producera ett inlägg om dagen tror jag. För min skull. För det här med dagbok funkar inte för mig. Och jag behöver ha en sorts ventil. För jag tänker så mycket och mal med det i huvudet, men sedan när jag får se vad jag tänkt i skrift kan jag liksom tänka mer konstruktivt. Inbillning? Mitt liv funkade nog som bäst när jag höll på och "bearbetade" allt jag tänkte på.

Har en jättestor tenta på fredag. Första tentan. Och det gör mig nervös och skakig och helt ofokuserad, och när jag försöker "tentaplugga" (som jag väl borde göra dygnet runt nu om jag förstått andra studenter rätt) så blir det mest kaffepaus och titta i taket. Varför? som om jag hade något bättre för mig när jag sitter där i läsesalen, jag är ju ändå där för att mala i mig all kunskap. Och jag vet ju hur oerhört bra allt känns när jag suttit och LÄRT mig saker. Eller gjort seriösa försök och förstått vissa samband jag inte fattat innan osv. Är fullständigt livrädd för att kugga. Har haft mardrömmar i flera nätter. När man får tentaresultaten, och jag är ett poäng från godkänt. Hur det skulle kännas i mig. Jag känner bara nu att jag får vara snäll mot mig på första tentan, förväntar mig inget bra betyg, men blir skitglad om jag bara fixar godkänt. Det är okej, första gången. Jag har antagligen inte pluggat tillräckligt eller på rätt sätt.

Så här kommer löftet: Från och med nästa vecka blir det arbetsdagar för mig. Alltså 8-17 i skolan, oavsett om vi skulle ha föreläsning bara till 15 någon dag. Jag måste ha arbetsdagar, för att därefter vara ledig. Tror det är nyckeln, för är jag hemma´- då blir det inget gjort. Eller sitter jag på kvällarna för mycket så är jag trött och orkar inte tänka.

De senaste veckorna har jag: haft sista jobbhelgen, det är skönt. Behöver helgerna fria nu, lite plugg, lite vänner, lite höstpromenader. Och kanske lite ensamtid. Jag älskar hösten när det är fina dagar, man får njuta för snart är det förbi och kommer bara vara regn och elände. Vill att november passerar fort och smärtfritt. För det är tråkmånad 1. December är julkalendern. Jag längtar efter julkalendern, något så ofantligt.

Etiketter:

söndag, oktober 05, 2008

Lite nere


Oj mitt liv går på slentrian (och det gillar vi inte, varken jag eller gull-anna!). Jag studerar och gör mitt bästa men jag tror att jag missar en hel del. Det är tenta den 24:e och då måste jag förstå allt jag läst. Det är jobbigt med vissa texter som har ett högtravande språk eller den engelska tjocka bok jag läste ut i fredags.. EU-rätt.

Menmen, annars har jag jobbat helgerna, gått på visning med gulliga R. Vi stod på kö och fick veta att vi var nummer två på en lägenhet som ligger så himla fint. Vi gick och kollade och allt var kanon tills en utbytesstudent kom in i "vår" lägenhet. Han frågade vilken köplats vi hade. Sen sa han att han stod som etta på den lägenheten.. Fan. Jag försökte seriöst flirta till mig att han skulle prioritera grannlägenheten för han stod på kö till flera. Det gick väl sådär och vi gick därifrån med vissheten att nä - inte någon lägenhet här för oss icke. Den var jättestor och fräsch. En trea med stooora fönster, stor balkong, fräscht kök, högt i tak. Bra läge, överkomlig hyra.. Menmen. bättre lycka nästa gång kanske.

Ja, jag är lite obehaglig till mods. Vet inte varför. Försöker väl ta reda på det men, jag vet inte vad jag fyller mina dagar med. De passerar och jag känner mig som en slö kniv ungefär. Gammal. Det är inte roligt att vara nitton och känna sig gammal. Jag vill bara krypa upp hos någon och känna mig behövd och kramad. Vem som helst. Om jag får en kram så bara suger jag upp det och nästan krampar fast vid personen. Vad är det här för plötsligt skitkonstigt behov? Jag som är så självständig? Kanske är för att jag blivit lite väl självständig.

Allt sånt där jag tänkte på förr; vem är jag, vad behöver jag just nu för att må bra, varför gör jag si varför gör jag så, mår jag bra? osv.osv, liksom bortprioriterat sånt lite på sista tiden.

Igår jobbade jag min nästsista dag. Var knepigt, vaknade lite halvseg, trött efter att ha sovit några få timmar bara, sen till jobbet, väl där fick jag värsta humörsvängningen och blev jätteglad och uppåt i ett par timmar sen kände jag att jag blev ledsen igen. Eller kanske inte direkt ledsen, bara mindre glad och uppåt.

Jag hoppas jag är inne i någon tillfällig svacka nu bara.