måndag, september 15, 2008

Hej jag kan litegrann i allafall..




Okej. Jag ångrar mig något så fruktansvärt över att jag trodde jag hade "mycket att göra" under gymnasiet. Jag gick för sjutton estetisk teater(!). Och nej, femtio sidor för ett prov är inte "mycket" inte gentemot de flera tusen sidor och föreläsningar som är för nästkommande tenta. Jag har redan ont i magen. Tänk att bara få B. Jag pluggar för lite, trots att det är det jag gör. Jag har läst en fet bok den här veckan. Som handlar om statsrättens grunder, något som kan verka okomplicerat i teorin, men när tantan som skriver om det krånglar till med svåra ord, hänvisar bakåt och framåt i boken samt till sina andra (jag vet inte hur många böcker) i fotnoter hela tiden så blir det svårt. Och det är inte som att man hinner fördjupa sig då man måste plöja vidare. Föreläsningarna är intressanta, men svårt för mig som inte är van vid den undervisningsformen. Vet inte vad jag ska anteckna. Vad som är relevant, samt att anteckna så att jag även hör vad föreläsaren säger i nästkommande mening. Svårt!

Men jag försöker spalta i minnet vad jag lärt mig, här kommer totalt oviktig data för mig:
Riksdagen står över regeringen, regeringen över förvaltning. Med förvaltning avser alla förvaltningsmyndigheter. De som granskar förvaltning från regeringens sida är JK, de från riksdagens sida är JO.
Både riksdagsledamöter och statsråden (ministrarna) har viss immunitet mot att dömmas till straff. De är alltså i sin myndighetsutövning lite skyddade av sin titel. Om de begår brott. Så gäller även statschefen. Knugen får förövrigt inte bestämma något stackarn men han är ordförande(`?) för utrikesdepartementet. Domare utses av regeringen och domstolarna är helt särskilda från riksdag och regering, inte som i tex USA där de är eniga eller har samröre(konstitionalister) men här i Sverige är det alltså folksuveränitet som gället (vi utset parlament, riksdag, som representerar oss).

I riksdagen finns särskilda utskott, 16 stycken, det finns två "obligatoriska" som måste finnas dvs finansutskottet och Konstitutionsutskottet (KU). KU kan besluta om att åtala ett statsråd som grovt åsidosatt sin tjänsteplikt. Finansutskottet sysslar med riksbankens verksamhet och förbereder den ekonomiska biten. Alla utskotten har procentuellt samma antal som de partier som leder Sverige. Regeringen har ju en massa departement med statsråden som "chefer" alltså typ försvarsdepartementet osv. Alla statsråd har inte hand om ett departement men de flesta. Statsministern bestämmer till vilket departement statsråden hamnar.

Äh det jag ville var att spotta ur mig lite och få mig själv att fatta att det här är en bråkskitdel av det jag lärt mig på dessa veckor. Ska nog spotta i ett worddokument istället.. hehe. Det roliga är att jag inte fattat hur Sverige styrs från grunden. Hur "lite" regeringen faktiskt har att säga till om. Hur riksdagsledamöter kan casha ut 40.000 (minst?) i månaden och inte ens behöva uträtta något, de kan "åka på studieresa" i månader till ett varmt land och ändå casha in ett arvode som inte ens räknas som lön eftersom det är en ära att vara riksdagsledamot.

Interpelationer och sådant visste jag inte heller mycket om och det är kul(att kunna mer). Hur ett lagförslag går igenom, vad som sker i alla processer, Statens offentliga utredningar (SOU), Länsrätt, Kammarrätt, Regeringsrätt (förvaltningsdomstolar rör tex LVU), Tingsrätt, Hovrätt och Högsta Domstolen (rör civilrätt, typ straff och tvistemål mellan juridiska och fysiska personer. En juridisk person kan vara ett företag. En fysisk person är som jag). Propositioner och utskottsbetänkande, remisser osv.

Nu blev jag på gott humör igen. Ska nog skriva lite till.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida